Dioptrické brýle se slunečním klipem: pro a proti

Dioptrické brýle se slunečním klipem: pro a proti

Znáte “klipovky”? Takhle jim v Optice Brýles říkáme my. Jaké jsou jejich silné a slabé stránky? Pojďme se na ně společně podívat.

Hledáte finančně dostupné a univerzální brýle, které můžete použít do všech světelných podmínek? “Klipovky” pro Vás budou pravděpodobně velmi účinným řešením i v porovnání se samozabarvovacími brýlovými čočkami. Mají totiž jednu obrovskou výhodu: fungují i v autě, kde se fototropní čočky zabarví jen minimálně, protože přední sklo auta filtruje UV záření (spouštěč samozabarvovací reakce). Existují čočky, které se dobarví i za sklem, ale ty pak nelze použít např. při práci v kanceláři u okna, protože se zabarví (což většinou není vhodné). “Klipovky” jednoduše změníte na tmavé brýle díky nasazení magnetického klipu, který kdykoli sundáte a máte opět brýle do podmínek, kde potřebujete maximum světla (v noci či budově).

V porovnání se stále zabarvenými slunečními brýlemi však  “klipovky” budou podávat o něco horší výkon. Nesmíme zapomínat, že světlo u “klipovek” musí projít dioptrickou čočkou a filtrem, který většinou není opatřen antireflexní vrstvou a část světla se tak ztratí, respektive odrazí. Pokud tedy někdo hledá u slunečních brýlí perfektní optické vlastnosti, tmavé brýle s jedinou brýlovou čočkou budou pravděpodobně správnou a vhodnou volbou.

“Klipovky” jsou spíše brýle univerzální - proto je u nich (až na výjimky) zvolen velice jednoduchý design. Ačkoliv se snažíme mít co největší a nejaktuálnější výběr, nikdy nebude tak obsáhlý, jako je tomu u brýlí bez klipu, které jsou vyráběny s ohledem na poslední módní trendy. To ovšem neznamená, že vám nebudou slušet! Brýle se slunečním klipem nejsou pro každého, ale máme spoustu zákazníků, kteří na ně zkrátka nedají dopustit. Přijďte se k nám nezávazně přesvědčit o jejich kvalitách…